menu

CEO-fraud er, når en svindler udgiver sig for at være din chef og typisk via e-mail beder dig overføre penge til en konto. Måske sætter svindleren dig under tidspres ved at skrive, at det skal ske hurtigst muligt og at han eller hun ikke kan drøfte det i telefonen på grund af et igangværende møde. Som den pligtopfyldende medarbejder du er, skynder du dig at handle på e-mailen – det er jo fra din chef. 

Desværre falder mange i fælden og svindlerne bliver mere og mere sofistikerede, når de laver CEO-fraud, hvilket kan gøre det rigtig svært at afkode. Typisk sender svindleren e-mails fra en fremmed mailkonto, men med chefens navn som afsender. Andre er så dygtige, at de har hacket sig adgang til chefens mailkonto og dermed kan sende mails direkte.  

Ofte har svindleren foretaget grundig research omkring din virksomhed og medarbejderne, så e-mailen kan virke så troværdig som muligt. 
Men hvad kan du så gøre for ikke at falde i fælden? Det kommer vi med nogle bud på her:
 

Tjek afsenderens e-mailadresse

Tjek som det første afsenderen på e-mailen og gransk e-mailadressen godt efter. Nogle gange kan forskellen være minimal. Du vil ofte allerede her kunne bremse et fupnummer.

Vær årvågen ved hastesager

Aktivér dit indre alarmberedskab, hvis du skyndes på i forhold til at betale en faktura nu og her.

Læs e-mailen

Ofte er svindleren udenlandsk og benytter oversættelsesværktøjer, som kan få ordlyden til at virke mærkelig eller usammenhængende – hvis teksten virker underlig, så tjek de resterende punkter på listen.

Vær særligt opmærksom ved overførsel til udenlandske bankkonti

Hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, bør du være ekstra opmærksom. Udenlandske bankkonti er svære at spore, hvorfor de oftest bruges, når svindleren vil have dig til at overføre penge.

CEO-fraud øges i ferien

I ferier udnytter svindleren, at chefen og medarbejderen ikke sidder på kontoret og lige kan stikke hovederne sammen. Vær derfor ekstra opmærksom over for CEO-fraud i ferierne. 

Dobbelttjek 

Kan du med sikkerhed udelukke ovennævnte punkter, men nages du stadig af tvivl? Så ring til din chef – også selvom der står du ikke skal gøre det. Vær hellere sikker i din sag og afvent en mundtlig godkendelse.

onsdag, 4. august 2021

+45 9632 7000
mail@complea.dk
CVR-nr: 33153716 

NØRRESUNDBY

Bøgildsmindevej 7
9400 Nørresundby

FREDERIKSHAVN

Knivholtvej 2D
9900 Frederikshavn